Balanța (Filmul)

Dramă / tragi-comedie – după părerea mea

Ecranizare după romanul omonim al lui Ion Băieșu.

Înainte de revoluție, versiunea comunistă a poveștii a fost ecranizată în filmul Mere Roșii, regia Alexandru Tatos, cu Mircea Diaconu în rolul doctorului Mitică.

Premiera 1992

Regizor Lucian Pintilie

Scenariști Lucian Pintilie și Ion Băieșu

Filmul l-am văzut prima oară atunci când a apărut, adică imediat după revoluție, când nimeni nu uitase încă ce înseamnă să trăiești în comunism, cu bunele și, mai ales, cu relele unui astfel de trai.

Nela (Maia Morgenstern) este o tânără profesoară care, după moartea tatălui său, se hotărăște să plece din Capitală, ca să lucreze într-o școală din Copșa-Mică. Aici se va întâlni și îndrăgosti de un doctor, spirit înrudit,  nonconformist și carismatic, în felul lui, alături de care va începe o nouă viață, nu foarte diferită de realitatea zilelor noastre și de oamenii din jurul nostru.

Spre exemplu, tată Nelei dorea ca după moarte trupul să-i fie folosit pentru cercetări medicale, însă Universitatea refuză, din cauză că frigiderele în care ar fi trebuit prezervat trupul acestuia sunt stricate. Apoi, în tren, Nela întâlnește un preot, care-i mărturisește că nevastă-sa îl îmbracă numai cu lenjerie de corp jerpelită, imaginându-și că bărbatul va fi prea jenat să se dezbrace în eventualitatea în care ar vrea să o înșele cu o altă femeie.

Și exemplele ar putea continua, dar, mai bine, vedeți filmul. Merită, chiar și numai pentru întâlnirea cu o lume nu atât de îndepărtată de a noastră, ba, în unele puncte, chiar prea asemănătoare.

Filmul Balanța a fost prezentat, în cursul acestui an, la TIFF – Festivalul Internațional de Film, cu prilejul retrospectivei integrale a regizorului Lucian Pintilie.

Câteva date despre personaje:

NelaMaia Morgenstern, mai tânără cu aproape o decadă la turnarea filmului, interpretează magistral o fată nonconformistă, care ține piept oricărui comunist din film. Interpretare ei a fost răsplătită cu Premiul Academiei Europene de Film pentru Cea mai bună Actriţă într-un rol Principal în 1993

Doctorul MiticăRăzvan Vasilescu. Își joacă rolul cu multă naturalețe și dinamism. Este cinic, imprevizibil, aproape fermecător.

PrimarulVictor Rebengiuc, nu mai are nevoie de nicio prezentare

PreotulDorel Vișanare pagină pe Facebook, dar nu prea dă pe-acolo. Singura postare e din aprilie 2010 🙂


Lasă un comentariu