Twilight/Amurg (cartea)

                           ”Twilight” (tradus în românește ”Amurg”) este romanul de debut al scriitoarei americane Stephenie Meyer (Morgan, la naștere), primul din saga Amurg (care mai conține romanele: Luna noua, Eclipsa și Zori de zi, toate traduse în românește, la editura RAO), care ne prezintă povestea romantică și plină de suspans despre iubirea dintre o frumoasă adolescentă – Isabella Swan (sau, mai simplu, Bella) si colegul său de clasă, un vampir fermecător pe numeEdward Cullen.

Fata tocmai s-a mutat la tatăl său, în Forks, un oraș provincial dintr-o într-o zonă muntoasă, unde cade cea mai mare cantitate de precipitații pe an din toată America, și unde singura distracție pare să fie mersul la școală. Evident, după ce-l întâlnește pe atrăgătorul Edward, un băiat retras și misterios, Bella se îndrăgostește până peste cap. Zvonurile care circulă printre colegii ei despre faptul că băiatul ar fi vampir, îi sporesc și mai mult sentimentele, Bella simțindu-se  din ce mai atrasă de Edward, cu toate că băiatul are, inițial, o reacție de respingere față de ea.

Lucrurile se dezvoltă și relația de iubire dintre cei doi se cimentează, în momentul în care Edward recunoaște că, dincolo de iubirea profundă pe care i-o poartă, pentru vampirul din el, înnebunit de mirosul sângelui fetei, este un chin să se afle în preajma Bellei.

Pericolul ce-i pândește în permanență (căci, amândoi sunt conștienți că Bella își poate pierde viața dacă Edward își pierde capul/autocontrolul chiar și numai pentru o clipă) pare să aibă rolul unui catalizator al relației imposibile dintre cei doi, care ajung să se iubească atât de mult, încât să decidă că nu mai pot trăi unul fără altul. E vorba de acel tip de iubire indestructibilă și completă, care nu va scădea în intensitate încă trei volume, vă spun dinainte 🙂 .

În fine, fata îl iubește pe Edward atât de profund încât îi cere acestuia să o transforme în vampir, pentru a petrece o eternitate lângă el, în timp ce acesta o refuză, din dragoste pentru sufletul ei, care, odată transformată într-o ființă nenaturală, este condamnat la osândă veșnică.

Ca în toate poveștile de dragoste care se respectă, și în Amurg apare ”ce-a de-a treia roată la căruță”, pretendentul căruia fata refuză să-i de-a mâna și care se transformă în dușmanul de moarte al băiatului iubit, în persoana unui

 vârcolacJacob Black, prieten de familie cu Bella. 

În continuare, povestea se scurge lin și plăcut, punctată de încercările Bellei de a-și determina iubitul s-o facă nemuritoare, de refuzul categoric al lui Edward de a-i îndeplini dorința, de avertizările și amenințările lui Jacob la adresa relației infame între o muritoare un vampir, precum și… de conflictul sângeros dintre familia adoptivă a lui Edward și trei vampiri care, trecând întâmplător prin zonă, ajung să ”poftească” la Bella.

Poate vă întrebați de ce mi-a plăcut ”Amurg”, mie și milioanelor de cititori din peste 20 de țări în care a fost tradusă cartea și care au transformat-o în best-seller internațional (vorbim aici de Milioane de exemplare vândute), cu un succes atât de mare piață încât s-a făcut și film după ea, la rândul său blockbuster, ca să nu mai vorbim de întreaga industrie conexă, menită să satisfacă fanii pe viață ai lui Edward și Bella.

În primul rând, pentru că e un roman frumos scris, accesibil – într-un stil aproape prea simplu – și ușor lecturabil. Apoi, personajele principale sunt atât de simpatice, încât te fac să îți dorești, ca cititor, să li se întâmple tot binele din lume. Cât despre povestea de iubire, da, este incredibilă, ireală și imposibilă, dar știți o poveste de iubire ADEVĂRATĂ care să fie altfel? Mai mult, este plină de profunzime (o adevărată alegorie a ceea ce simt două persoane îndrăgostite), în ciuda vârstei fragede a cel puțin unuia din protagoniști (Edward, deși tânăr ca înfățișare, a trăit câteva sute de ani până să o întâlnească pe Bella), complicată (pentru că așa este și viața) și plină de imprevizibil, iar asta face lectura și mai antrenantă, mai modernă.

Da, ”Amurg” este un roman de dragoste modern (poate puțin cam naiv după unii), care aprinde imaginația cititorii de toate vârstele (deși, în mod comun, se afirmă că este destinată adolescenților), cu nimic mai prejos față de poveștile de dragoste considerate clasice, etaloane ale erosului omenesc.

Dacă doriți să citiți și despre alte povești de dragoste, dați click aici, la concursul de recenzii despre romane de dragoste organizat de bookmag.

si un trailer scurt, la Breakimg Dawn, cel mai nou film al seriei Amurg, care va fi lansat luna viitoare (18 noiembrie 2011).

personajele principale, le stiti deja

Isabella Swan – interpretata de Kristen Steward

Edward Cullen – Robert Pattinson

Jacob Black – Taylor Lautner etc.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s