Picnic la marginea drumului (cartea)

Că după unii ar fi roman, iar după alții nuvelă, că Boris ar fi scris mai multe pagini ca frate-său Arkadi, că cenzura sovietică a tăiat atât de mult și de aiurea din poveste că abia de și-a mai păstrat coerența, că frații Strugațki a devenit faimoși abia după ce Andrei Tarkovski, faimosul cineast rus care s-a stabilit în Italia! (spre ciuda și furia sovieticilor), s-a inspirat din această carte  la realizarea filmului ”Călăuza”, că filmul și cartea au consacrat în literatura SF și nu numai termenul ”stalker”, că în România anilor ”70 (romanul, catalogat drept științifico-fantastic, a fost scris în 1971 și pblicat în 1972 la ruși) povestea era citită ”pe sub mână” – spun citită, nu cumpărată, fiindcă ar fi circulat sub forma unor file dactilografiate, că …

Nu mai contează. Cel puțin pentru cititorii născuți după căderea oficială a regimurilor comuniste din Europa. Chiar și pentru cititorii pasionați de literatura SF.

  Ce rămâne, după trecerea timpului și schimbarea fundamentală a lumii, dintr-o poveste atât de controversată (în timp ce comuniștii o interziceau și cenzurau, capitaliștii o premiau drept una din contribuțiile remarcabile la literatura științifico-fantastică mondială)?

Povestea.

Narațiunea este redată prin ochii lui Redrick Schuhart, zis Red, zis Roscovanul.

Bărbat dur, cândva laborant asistent la Institutul Internațional al Culturilor Extraterestre, în prezent căzut în depresie și alcoolism, printre altele și dfin cauză că fiica sa începe să manifeste unele mtații genetice care o transformă, dintr-o o fată normală, într-o creatură  care seamănă cu o maimuță cu blană. Cauza ar putea fi tatăl său, convertit, între timp, în stalker – călăuză.

                                   Stalkerii conduceau expediții clandestine în cele 6 Zone – locuri vizitate cândva de către extratereștri – pline de obiecte valoroase, pentru a le colecta pentru profit. Incursiunile în Zone era nu doar ilegale, dar și foarte periculoase, atât din cauza anomaliilor rămase în urma vizitatorilor extratereștri  – anomalii fizico-chimice, diverse gadgeturi periculoadse, germenii unor boli, precum și a rivalității dintre stalkeri, cu consecințe mortale, adeseori.

               Acțiunea are în centru dorința lui Red de a-și ajuta fiica să redevină normală, iar asta presupune ca el să facă o ultimă incursiunea – cea mai periculoasă dintre toate, evident – în Zonă, pentru a extrage Globul de Aur. Acesta era un artefact despre care se zvonea că ar avea puterea de a face orice dorință sa devina realitate, numai că, după cum era de așteptat, se găsea adânc ascuns în interiorul Zonei și era înconjurată de o multitudine de capcane letale.  Desigur, numai o singură Călăuză știa drumul către acest artefact.

     Cu toate astea, Red nu se lasă copleșit, și alege să-și pună la încercare puterile și cunoștințele pentru a-l descoperi.

Cu ce rezultat, vă las să descoperiți singuri! 🙂

O să citiți o poveste interesantă, chiar și pentru cei care nu sunt neapărat fani ai genului SF&F, plină de aventuri și suspans, despre iubire și ce înseamnă să fi ființă umană, rezidentă a unei planete pe care, cândva, extratereștrii au făcut un scurt picnic. De fapt, șase.

Desigur, aveți și posibilitatea să vizionați filmul inspirat de cartea fraților Strugațki, dar eu repet, întâi ar trebui să citiți cartea (ultima editare în românește este cea de la editura Paralela 45, din stânga), și abia după aceea să mergeți la film.

și dacă cele scrise mai sus de mine v-au deschis pofta de lectură (nu neapărat de povești SF), vă invit să treceți și pe site-ul BookMag, care organizează concursri de recenzii, precum cel de aici http://www.elefant.ro/bookmag/scrie-pe-blogul-tau-despre-o-carte-din-literatura-rusa/, la care m-am înscris și eu.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s